Lecție de chitară (33): Ciupim (III)

Învățăm un ritm 6/8.

Așa cum am mai povestit, la mâna dreaptă numerotăm degetele începând cu degetul mare: 1, 2, 3, 4, 5. Degetul mic nu e folosit, degetele 2, 3, 4 se ocupă de corzile 3 cele mai subțiri (G, B, E), iar degetul 1 se ocupă de cele 3 corzi groase (E, A, D).

Ritmul 6/8 are 6 bătăi care se repetă. Ca să le obținem vom folosi degetele de la mâna dreaptă în această ordine care se repetă: (1, 2, 3, 4, 3, 2).

E ca și cum am coborî pe corzi primele 3 bătăi începând cu coarda groasă care potrivește acordului dat și pe urmă urcăm 3 bătăi începând cu coarda cea mai subțire (de fiecare dată).

Exemplu: Pentru acordul Dm – coarda D este cea care ne dă nota D potrivită ca notă de bass pentru acordul Dm. Deci, în acest caz, mâna dreaptă execută corzile D, G, B, E, B, G în mod repetat folosind degetele 1, 2, 3, 4, 3, 2.

Pentru acordul Am – coarda A este cea care ne dă nota A (fiind lăsată liberă), notă care e potrivită pentru acordul Am. În acest caz avem A, G, B, E, B, G în mod repetat folosind aceleași degete 1, 2, 3, 4, 3, 2.

Pentru acordul G, analog doar că vom folosi coarda E groasă pentru nota de bass, acolo avem tasta 3 care ne dă nota G potrivită cu acordul G.

Pentru acordul C, coarda A, care pe tasta 3 ne dă nota C.

Pentru acordul F, coarda E groasă cu tasta 1 = F.

Pentru acordul E, coarda E groasă lăsată liberă. Etc.

Deci:

  • ordinea în care folosim degetele de la mâna dreaptă este aceeași 1, 2, 3, 4, 3, 2
  • degetele 2, 3, 4 stau tot timpul pe aceleași corzi, deci 5 din 6 bătăi din ritm nu se schimbă de la un acord la altul
  • se schimbă doar coarda ciupită de degetul 1, în funcție de acord

Am găsit acest video care în primele 2-3 minute explică exact aceeași treabă. Diferă doar numerotarea degetelor – începe cu 0, nu cu 1. Aruncă o privire ca să fii sigur că ai înțeles.

Temă:
1. Exersează folosind acest ritm 6/8 progresia de acorduri: Dm Dm Dm Dm
2. Analog, pentru: Am Am Dm Dm Am Am
3. Analog, pentru: Am Am Dm Dm E Am Am
4. Analog, pentru: C G C
5. Analog, pentru: D A D G A D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *