Lecție de chitară (27): Alternate picking

La lecția despre tabulaturi (care era și ea o paranteză în cursul nostru) ai avut niște exerciții de a cânta niște melodii. Am vrut să ai o idee despre cum funcționează notele pe grif. Și să fii un pic introdus și aici în caz că descoperi că îți place să cânți linia melodică la chitară.

Dar nu am zis nimic despre mâna dreaptă la exerciții de genul ăsta. Ai tras de corzi intuitiv, cu degetele bănuiesc. Sau poate ai folosit penel.

În lecția de azi descoperim o metodă de a cânta cu mâna dreaptă, atunci când facem melodia. Vom ține penelul (așa cum ne-am obișnuit deja la exercițiile de ritm), poate ceva mai ferm, și vom lovi câte o coardă individuală (cea care ne dă nota). Toată șmecheria e să economisești mișcări ale mâinii, lovind sus – jos – la fiecare mișcare având o notă care cântă. În felul acesta vei putea cânta și foarte repede la un moment dat.

Deci dacă luăm o coardă oarecare, să zicem G și cântăm notele de pe tastele 1, 2, 3, 4 etc, la prima lovim cu penelul în jos, la a doua în sus, la a treia în jos etc și mâna dreaptă n-o să facă alte mișcări decât cele în care lovești coarda.

Poți urmări pe YouTube video-uri despre „alternate picking”, mi-e greu să aleg unul. Dacă vezi unul scurt și care te-a ajutat, dă-l aici într-un comentariu.

Temă:
1. Exercițiul 1:


2. Exercițiul 2:

(Observă la 2, că mâna dreaptă continuă sus-jos acolo unde coarda se schimbă.)

Desigur, nu e o tragedie dacă scapi la un moment dat 2 în sus sau 2 în jos etc, doar că cu cât te disciplinezi aici o să-ți fie mai ușor să cânți chitară solo când e vorba de piese complexe, mai ales când trebuie cântate repede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *